В първата събота от новата година в Бургас по традиция се провежда акция „Жива елха“. Идеята на инициативата е да даде нов живот на коледните дръвчета, които са били използвани за украса по празниците.

Само за един час дворът на Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ стана много по-зелен и по-чист. Близо 20 са засадените към обяд елхички. Своето коледно дръвче са донесли също така Цена и Живко, които днес я засаждат заедно с трите си деца.

„Мотивът ни е благороден, защото дърветата са белите дробове на планетата. Стартирахме тази година инициативата да си купуваме жива елха, която след това да засадим. Смятаме да я продължим с годините“, казва Цена. Тя призова хората да си купуват живи елхи, вместо отсечени.

„Има поверие, че засаждайки дърво, човек може да излекува някоя своя болест“, отбелязва още Цена.

Инициативата се провежда за седма поредна година. „Искам да благодаря на всички хора, които днес се включиха в акцията, както и на ръководството на училището, което прие да са домакин на засаждането на елхите. Колкото повече хора се включват, толкова повече елхички ще имаме, а градът ни ще става по-зелен и чист“, казва Владимир Димитров от сдружение „Зелена Странджа“.

Ученици и студенти то специалност „Начална педагогика“ пък се включиха в почистването на двора на училището, покрит с клони и листа от вчерашните бурни ветрове. Те ще бъдат преработени в компост (биотор) и ще бъдат използвани за обогатяване на почвата.