Арест и претърсвания в ГДБОП и ДАНС заради сигнал за шпионаж. В акцията участваха полицията, прокуратурата и ДАНС. Има задържан и той е антимафиот.

Снимка: БГНЕС

Акцията започва тази сутрин първо в ГДБОП. По информация на bTV разследващите пристигат в ГДБОП по сигнал за служител, който изнася класифицирана информация към руската агентура у нас. По същия сигнал по обед прокуратурата, МВР и Държавна агенция “Национална сигурност” влязоха и в ДАНС. Най-вероятно, за да проверят дали арестуваният служител на ГДБОП е работил с някой от ДАНС.

 

От прокуратурата не изнесоха информацияза акцията.

Подозрения за шпионаж в полза на Русия. Това е причината за днешната акция на МВР, Софийската градска прокуратура и ДАНС. Акцията започна първо в ГДБОП.

Снимка: БГНЕС

"На този етап задържаният е един, и то служител на МВР, по-конкретно на ГДБОП", заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

По информация на bTV става дума за служител, който работи в сектор "Международно сътрудничество" в ГДБОП. Към днешна дата той не заема висока позиция, а секторът е част от администрацията на службата, казват още наши източници. През годините арестуваният е заемал различни позиции. Ходил е на мисия в чужбина, бил е и преподавател в Академията на МВР. Преди днешната акция е наблюдаван от месеци.

"Мога да ви уверя, че се работи обективно независимо, че е наш служител. Събрани са доказателства, иззети са устройства", уточни Коцев.

От ДАНС отказаха коментар, но заявиха категорично, че техен служител не е арестуван. Главният секретар на МВР също не пожела да влезе в детайли и не коментира какво е общото между задържания служител на ГДБОП и проверката в ДАНС.

Снимка: БГНЕС

Не се изключва възможността броят на арестуваните да се увеличи.

Все още не е ясно откъде идва сигналът за шпионаж, каква информация е изнасял задържания служител на ГДБОП и замесен ли е служител на ДАНС.