Поредна акция на полицията срещу нарушителите на пътя. Следи се както за опасно шофиране, така и за алкохол и наркотици.    

След 3-часова акция в София употребили алкохол и наркотици не бяха установени. Не такива обаче са данните за последното денонощие в страната. Осем шофьори са хванати с над 1,2 промила алкохол и 13 са били зад волана след употребата на наркотици. Общо 3-ма пък са отказали да направят проба през последното денонощие.

Според Наказателния кодекс превозните средства на всички тези шофьори трябва да се отнемат.

Бусът на Кирил Кънчев е един от многото проверени тази сутрин. Направен му е и бърз тест за алкохол.

Спряха ни полицаите да ни проверят. Вършат си работата. Аз не употребявам такива работи, каза той.

За разлика от Кирил обаче някои шофьори се притесняват от полевите тестове с аргумент, че пият лекарства. Какво се случва, ако откажат проверка на пътя?

"При един отказ е глоба и се отнема свидетелството за управление. При втори отказ - имаме вече освен глоба и 6 месеца лишаване от свобода", заяви зам.-началникът на „Пътна полиция“ комисар Златко Златков.

По закон имаме право да откажем и тест на място, за да си направим кръвен тест. Тогава от полицията ни издават талон за изследване. Според него до 45 минути трябва да отидем до най-близката болница в града, а ако сме извън него - имаме 2 часа. Според адвокати времето е недостатъчно.

Прекратяват регистрация на водача, отказал полевия тест и му отнемат книжката на място. Лицето трябва да прецени какво да прави с автомобила си, къде да го остави и в рамките на срока да даде своята кръвна проба. Тези минути могат да стигнат в по-малките градове. В София обаче не, каза адвокат Петър Бозов.

Голяма част от практиката на адвокат Бозов са делата на такива клиенти.

КАТ имат много случаи, когато лицето е закъсняло със срока и го глобяват 2 000 лева и 24 месеца без книжка. Софийския районен съд обаче пък винаги влиза в положение и отменя наказанията, добави Бозов.

Адвокатът припомня, че освен полеви и кръвен тест за алкохол има и трети вариант - изследване с доказателствен анализатор.

Ако все пак решим да направим кръвен тест времето варира - няколко дни за алкохол и месеци за наркотици. През това време сме без автомобил.  

С цел намаляване времето на чакане от правителството уточняват, че до март три лаборатории ще бъдат оборудвани с така неречени "роботизирани системи", които да скъсят срока за пробите.

"Това, което правим в момента е предстои откриването на няколко лаборатории в страната и хората, които ще работят там трябва период от време да се обучат", добави министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.
 
Текат проверки как да се намали рискът от фалшиво положителния полеви тест за наркотици.