„Има работни места само на обитаема планета #2030“ – това послание, зад което стои призивът за екологична и социална справедливост на работници в целия свят, освети фасадата на Министерския съвет тази вечер.

Снимка: Ладислав Цветков

С прожекцията активисти на „Грийнпийс“ – България припомниха на правителството отговорността за ясен план за енергийна трансформация с конкретни ангажименти към заетите в сектора и ролята им в бъдещото развитие на въглищните региони в страната.

 Една от задачите на Зелената сделка е до 2030 г. е да бъдат премахнати въглищата и съответно да се затворят ТЕЦ-овете, за да се изпълни основаната ѝ цел - до 2050 г. да бъде намалено производството на въглеродни емисии с поне 50% в сравнение с нивата от 1990 г.

Снимка: Ладислав Цветков

„Енергийната трансформация е изключителна възможност да се отхвърлят олигархичните централизирани модели в енергетиката, където замърсяващи производства не само тровят хората, но и ги експлоатират и заключват в омагьосания кръг на феодалната зависимост. Хората са принудени да избират между чиста околна среда и прехрана за семействата си“, коментира Десислава Микова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ на „Грийнпийс“ – България.