Под 18 лв. за килограм агнешко в Северна Македония и минимум 25 лв. – в България. Фермери определят цената у нас като реална, а състоянието на сектора – като критично. Магазини в Благоевград предлагат агнешко родно производство по-скъпо от миналата година.

„Цената тази година е по-височка, някъде с 60-70%. 25 лв. е за плешка, 28 лв. – за бут. Всеки не може да си позволи да си вземе три килограма плешка или бут. Може да си вземе половинка, седемстотин грама или килограм“, казва Александър Ханджийски, служител в месарски магазин.

Месото от български производители е маркирано със син печат.

В магазини в Северна Македония агнешкото е по-евтино.

„Някъде около девет евро. Нашето месо идва от нашите ферми“, твърди Зоран Поповски, собственик на ферма и месарница в Делчево.

В РСМ повечето търговци са и производители, което им позволява да предлагат ниска цена. Българите обаче не могат да се възползват от нея, защото на границата има забрана за пренос на продукти с животински произход.

Според фермера Методи Лаков от село Владимирово, Монтанско, цена от около 25 лв. лева за килограм агнешко у нас е оправдана. 30 лв. е малко неоправдано, смята фермерът. В момента овцевъдите продават живо тегло на едро между 9 и 10 лв.

Методи гледа 200 овце и 15 биволи. В община Бойчиновци за последните три години животните са наполовина по-малко, а животновъдите – на дъното, казва животновъдът. Възстановяването на сектора според него трябва да започне с премахването на производителите от сивия сектор, чиито животни са само на хартия, но ползват субсидии за милиони левове.

По материала работиха Мариета Димитрова и Рени Христова