Великденските празници наближават, а с това и подготовката на великденската трапеза.

Нашите коресподенти от Монтана, Пловдив и Хасково отидоха на пазар в местните магазини, за да направим заедно сравнението - колко ще дадем от джоба си за основните продукти по Великден.

МОНТАНА

За пазаруване в Монтана избираме супермаркет от местна верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в региона. Разчитаме не само на добри цени, а и на достатъчно голям избор.

Първо купуваме продуктите за салата. Повечето са от български производители, само краставиците са от Гърция.

Продължаваме по списъка и търсим козунаци.

Най-скъпият козунак е на цена от 5,02 лева. От този вид най-евтиният – 3,07 лева.

Яйцата са само един вид, само по десет броя и само "L" размер.

Продължаваме към месото, за да изберем агнешко бутче. Замразено не намираме. В магазина, в който пазаруваме обаче, прясно агнешко все още няма.

Според управителя на веригата, за агнешко все още е рано. Доставки се очакват дни преди Великден, но към момента не е ясно на каква цена ще стигнат до клиента. Проверка на екипа ни в други магазини в Монтана, включително и в по-големите вериги, също установи липса на агнешко. Така че ако държим да го имаме за празника, ще трябва да изчакаме.

За Великденската трапеза – но без агнешко месо, похарчихме 12,18 лева.

ПЛОВДИВ

Започваме с покупка  на агнешко. Проверката ни в пет месарски магазина обаче показва, че агнешко още няма . Прогнозната цена за българското месо е цена между 25-30 лева за килограм.

За козунака се доверяваме на квартална пекарна, Тук и ма няколко вида козунак, но ние ще вземем обикновен, който е на цена 7,80 лева.

Купуваме и за салатка - връзка лук, маруля, репички. Най-скъпото в салата, предполагам, че ще е краставицата. Тя е на цена 6 лева за килограм. Салатката ни струва 5,30 лева.

Продължаваме с пазаруването на яйца, Домашни не можахме да открием. Затова вземаме 10 от кварталния магазин - струват 5,50 лева.

Парите, които ще похарчим за великденската трапеза, ако пазаруваме от магазини в Пловдив, са общо 43,60 лева. Без агнешкото сметката излиза 18,6 лева.

ХАСКОВО

В Хасково първата спирка е зеленчуковият пазар, където зелената салата е родно производство.

Хубавата маруля тук е 1,20 лева, репичките също струват 1,20, връзка пресен лук - 80 стотинки. Килограмът на краставиците е 4 лева.

За една краставица плащаме 80 стотинки, а общо салатата ни излиза 4 лева.

Продължаваме с покупката на яйца. За 10 яйца плащаме 4,60 лева, или по 46 стотинки за всяко яйце.

Обикновененият козунак откриваме на цена 2,40 лева. Така сметката до момента е 12 лева.

За последно оставяме най-скъпата покупка –  месото.

Агнешко месо в момента се продава само в някой от специализираните магазини. За основните великденски продукти похарчихме 33,60 стотинки.

По темата работиха Рени Христова, Райна Зайкова и Мария Георгиева.

Още за цените на храните у нас - вижте в коментара на Петър Ганев - икономист в Института за пазарна икономика, и Димитър Маргаритов, бивш заместник-министър на икономиката и бивш шеф на Комисията за защита на потребителите. Те оправиха критики към новата платформа за цените на храните.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement