Агнешкото поскъпна с 30% тази година спрямо предишния Гергьовден, а поскъпването на фуражите е двойно. Тази сметка направи за bTV Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите.
Миналата година за Гергьовден фермерите са продавали агнешкото месо на цена 6-7 лв. за кг. А тази година цената варира между 8 до 10 лв. за живо тегло.
Крайната цена в месарските магазини миналата година е била между 17 и 19 лв. за кг цяло агне, а сега тя достига от 20 до 23 лв. за кг.
В овцеферма край врачанското село Костелево килограм живо тегло на агнешкото е скочило с два лева в сравнение с миналия Гергьовден.
„Миналата година бяха на осем лева, тази година са на десет“, казва овцевъдът Мария Цветкова.
Цената е най-ниска в района. Но поскъпването е неизбежно заради скока на фуражите.
„Царевицата от 42 стотинки е на 70, силажът с 40 процента поскъпна, като сложим и ток, и вода и всичко е нагоре от началото на войната. Много трудно се изхранват животните“, допълва Мария.
Месарниците в столицата казват, че предлагат по-евтино агнешко след великденските празници, заради слаб интерес за Гергьовден.
„Цената ще бъде агнешката плешка - 20,60, агнешки бут 24,60. Преди Великден по-висока беше цената с един лев нагоре, в момента падна поради нямането на интерес от хората“, казва управителят на месарски магазин Хусеин Фаруати.
Агнешкото месо, което продава Хусеин, се съхранява в хладилни камери с температура от 4 градуса.
„Ако човек иска сам да се ориентира, трябва да знае някои основни белези, колкото е по-старо месото по неговия цвят се променя, потъмнява, няма тази свежест. Също така се губи характерния блясък, който притежава свежото месо“, казва Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“.
Само тези два индикатора са достатъчни да ни ориентират колко е свежо месото.