Зърнопроизводители готвят национална стачка тази седмица – на 29, 30 и 31 март. Те ще разположат земеделска техника по основните пътища, водещи към граничните пунктове с Румъния при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Основното им искане е България да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна, защото така българската продукция няма шанс да се конкурира на пазара.

Родните земеделски стопани алармират, че в противен случай са изправени пред реалната заплаха от масови фалити и сериозна задлъжнялост.

На този фон готовност за протестни действия обявиха и овцевъдите заради вноса на агнешко от Северна Македония. По думите то пристига у нас под 7 евро за килограм, което компрометира пазара на българското агнешко месо. 

Представители на сектора имат среща в Министерството на земеделието и ако не получат уверение за спешни мерки от страна на държавата, на 30 март ще блокират границата при ГКПП „Кулата“. 

В предаването „Защо, господин министър” земеделският министър Явор Гечев коментира, че подкрепя зърнопроизводителите. По повод предстоящите протести и на овцевъдите Гечев обяви, че ще има засилени мерки за качеството на вносното агнешко месо от Северна Македония.

След среща в земеделското министерство, овцевъдите са получили уверение, че държавата ще вземе мерки за вноса на евтино агнешко от Северна Македония. Затова те отменят блокадата на граничния пункт „Кулата“.