БСП все още имам преднина пред ГЕРБ, макар и малка – с 1,3%. Това сочи последното проучване на електоралните нагласи на „Афис”.

То е проведено в периода 10-15 май и е финансирона със собствени средства от агенцията.

„Афис” е единствената агенция, която в последните дни преди вота дава преднина на социалистите. Също е единствената, която прогнозира „Воля” да мине бариерата от 5,88% и да вкара един депутат в ЕП.

Тяхното допитване сочи подкрепа за БСП от 27,4%, за ГЕРБ – 26,1%, за ДПС – 14,1%, „Воля” – 5,9% и ВМРО – 4,7%.

Прогнозата им за избирателната активност спрямо избирателните списъци на ЦИК се движи в границите 33-35%, което са между 2,1 и 2,3 млн. души.

От „Афис” уточняват, че на база данните от проучването  не може да се определи победителят, защото разликата между ГЕРБ и БСП е в рамките на статистическата грешка.

Освен това при анализа на данните следва да се вземе предвид и степента на мобилизация на основните партийни ядра, а той сочи следното:

                Сигурни               Колебаещи се

БСП      66,2%                    33,8%

ГЕРБ     70,5%                    29,5%

ДПС      72,0%                    28,0%

Воля     57,4%                    42,6%

ВМРО    69,1%                    30,9%

„Видно е, че ГЕРБ е постигнал по-висока степен на мобилизация на своите избиратели в сравнение с основния си конкурент. Най-висока е мобилизацията по традиция на ДПС, но и ВМРО много успешно е провела кампанията си”, коментират от агенцията.

Според анализаторите от „Афис” ГЕРБ има скритити предимства, с които се ползва всяка управляваща партия, а „Коалиция за България” отнема гласове от БСП.

Независимо от високото ниво на декларативност на потенциални гласове в полза на партия „Воля“ вотът за тази партия е несигурен предвид сравнително по-ниската степен на мобилизация. Обратно – вотът за ВМРО може изненадващо да се покачи на по-високи стойностни нива заради по-високата степен на мобилизация”, уточняват от „Афис”.