Противоречие в закона оставя част от хората с увреждания без финансова подкрепа. За това предупреди омбудсманът Диана Ковачева.

Става въпрос за случаите, в които решението на ТЕЛК се обжалва, а Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) го отменя и връща за ново преразглеждане.

За 2023 г. в НЕЛК са постъпили 12 435 жалби срещу решения на ТЕЛК. Отново към края на миналата година – хората, които получават инвалидни пенсии у нас, са общо над 450 000.

През 2005 г., след тежък менингит и съмнения за множествена склероза, Силвия получава 76% намалена работоспособност. Тогава е едва на 27 години. С годините става почти неподвижна, но от ТЕЛК-Сливен свалят процентите ѝ. „Намалиха ги от 70% на 20%“, отбелязва Силвия Добрева от Нова Загора.

Пенсията ѝ е прекъсвана няколко пъти, а от ноември 2022 г. е спряна окончателно. Силвия пише молба до омбудсмана, както и до здравното министерство. Обжалва решението многократно.

Снимка: bTV

„НЕЛК казват: „Моля, обърнете внимание и дайте проценти за този тежък прекаран менингоенцефалит“, защото по наредба се полагат тези проценти“, обяснява Силвия Добрева.

От ТЕЛК-Сливен обаче твърдят, че решението им е на базата на медицинските документи. „Ние не сме диагностично звено, ТЕЛК работи по уточнени диагнози“, заявява д-р Лиляна Никифорова, председател на ТЕЛК-Сливен.

Според действащите разпоредби до такива случаи не би следвало да се стига.

„През периода на обжалване (на експертното решение за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане) лицето ползва произтичащите права от обжалваното експертно решение“, са казва в становището на НЕЛК.

Снимка: bTV

Въпреки това, пенсиите се спират заради противоречие в закона, става ясно от становище на омбудсмана.

„Когато има обжалване се отпуска пенсия за инвалидност в размер на социалната пенсия за старост, но тя е много малка като размер и не може да покрие всички разходи на хората. Когато има обжалване потребностите на хората не намаляват, както и разходите им за лечение“, категоричен е Иван Дечев от отдел „Права на хората с увреждания и дискриминация“ при Омбудсмана.

Социалната пенсия за старост е под 280 лева. 

„Действащата система в момента довежда до това или хората да чакат без доходи и средства, или да се съгласяват с неправилни ТЕЛК решения“, обяснява още Иван Дечев.

Снимка: bTV

А хората като Силвия чакат. Жената няма пари дори за храна. Затова 70-годишната ѝ майка заминава за чужбина – в търсене на работа.

„Заминавам за Италия, за да гледам една баба с деменция, за да помагам на дъщеря си, защото тя не може да си купи лекарствата“, обяснява Динка Станчева, майка на Силвия.

От Министерство на здравеопазването заявиха за bTV, че се работи по промени в закона, с които социалните права и пенсиите на хората да са гарантирани и в тези случаи.

По темата работиха Дани Атанасова и Кристина Налбантова.