85 медици са подали молбите си за напускане на Втора градска болница, която от неделя е престкруктурирана като инфекциозна за прием на болни от коронавирус. 

Според лекарите болницата няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Сред подалите оставка  е и доктор Георги Тодоров, началник на Интензивно кардиологично отделение, който работи в лечебното заведение от специализант вече 35 години.

„Лекарите отказват, защото не са подготвени да лекуват такива болни. На тяхната отговорност, когато се чувства некомпетентни това е грях, престъпно. Нямаме до вчера предпазни средства, нямаме информация как ще работим“, коментира д-р Тодоров.

Ръководството на болницата обясни, че няма достатъчно персонал, за да заработи болницата като инфекциозна, въпреки че от неделя вече е преструктурирана като такава.

Тази сутрин в лечебното заведение дойде столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с представители на столичната колегия на Лекарския съюз се срещна с медиците.

„Очевидно комуникацията не е била на нужното ниво между ръководството и самите лекари. И разбира се, да потърсим варианти. Единият вариант е едно отделение с десет легла да работи, а  останалите да продължат своята нормална работа“, каза Фандъкова.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

След срещата с кмета Фандъкова все още не са оттеглени молбите за напускане на медиците.