Ще предложа търговците в София да не плащат тротоарно право и общински наем, докато не работят заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ кметът на София Йорданка Фандъкова. Решение за това облекчение обаче трябва да вземе Столичният общински съвет (СОС), напомни кметът.

Фандъкова коментира и напрежението във Втора градска болница в София, която беше преструктурирана в инфекциозно лечебно заведение за прием на болни от коронавирус. Стигна се до масови оставки на медици от болницата, които се оплакват от липса на информация, на предпазни облекла и на апаратура за лечение на болни от COVID-19.

„Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал“, каза кметът на София.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, коментира още кметът на София.

Тя уточни, че е гарантирала на ръководството на болницата, че няма да има проблем с финансирането. Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата за прием на болни от коронавирус.

„Разчитам на лекари, сестри и санитари, които биха пожелали да работят. Тези, които имат желание, биха могли да се включат в тази най-важна за живота и здравето на хората задача. Всички нещо ще загубим в тази ситуация. Очакваме финансова криза, а болниците са търговски дружества. Нека се съсредоточим върху най-важната задача – да се справим с това тежко предизвикателство, в което трябва да се включим всички. Отново ще бъде обяснено на хората, но те само трябва да вземат своето решение. Отделението, което се открива във Втора градска болница, е резервно отделение. Засега няма да бъдат приемани болни. Планът е болните да бъдат лекувани в „Пирогов“ и ВМА. Надявам се днес да обяснят на хората ситуацията и който има желание да остане да работи“, посочи Йорданка Фандъкова.

След интервюто в bTV кметът отиде във Втора градска болница.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!