Масови оставки са подали лекари, сестри и санитари във Втора градска болница в София.

От неделя лечебното заведение вече е инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус в столицата. То се преструктурира със заповед на здравния министър. 

Неофициално 300 медици са подали молби за напускане – над 90%.

„Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата и с лечението на болни. хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение.

По думите му във Втора градска болница няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в болницата са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават. Той уточни, че не знае дали няма да бъдат подадени още оставки.

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) тази сутрин са в лечебното заведение, за да преговарят с медиците. В болницата пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Преди това в интервю за bTV Фандъкова обяви, че няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал.

След срещата между персонала на болницата и кмета стана ясно, че към момента болницата има готовност да работи само едно отделение, което да приеме до 10 пациенти с коронавирус. Тепърва ще се водят разговори как ще се преструктурира болницата.

Вижте повече във видеото!