Два месеца, след като граждани и неправителствени организации започнаха публично да предупреждават за забавянето на дейностите по ремонта на ключовия столичен бул. „Тодор Каблешков“, от общината признаха, че струващото 11 млн. лв. разширение на пътната артерия няма да е напълно готово през 2020 г.

Дългата около 500 метра отсечка от бул. „България“ до ул. „Боянски водопад“ (на която живее и кметът Йорданка Фандъкова – б.р.), която трябваше да е завършена до началото на август, ще бъде с напълно пуснато движение от 23 октомври, след което за две седмици ще се затвори следващото по-голямо кръстовище – с ул. „Костенски водопад“, а към средата на ноември работата би трябвало да е приключена до кръстовището с ул. „Луи Айер“.

Снимка: БГНЕС

„Самото кръстовище ще го работим през следващия строителен сезон, както и рехабилитацията по северното платно, където ни предстои да положим нов износващ пласт и нови тротоари. Тъй като влизаме в зимния сезон, ще оставим тези видове работа за напролет“, уточни пред БГНЕС зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов, който инспектира обекта.

Снимка: БГНЕС

Той изчисли, че забавянето ще е с около 80 дни, но изпълнителят („Трейс Груп Холд“) на този етап няма да бъде санкциониран, тъй като няма вина. Джоргов обясни, че заради дъждовните дни през юни и юли се е натрупало закъснение от около месец. „Строителят също така трябваше да се съобрази с няколко проекта за топлопроводи и газдопроводи по линия на частни инвеститори, както и премахването на топлофикационен колектор, който се оказа, че не е действащ", посочи още той.

Снимка: БГНЕС

Към момента все още върви проектирането на бул. „Тодор Каблешков“ след „Луи Айер“ в посока изток. Общината многократно е обвързвала булеварда с проекта за вътрешен градски ринг, като първите планове за удължаването му датират от много години преди гъстото застрояване на кварталите, през които минава. Тазгодишният ремонт, макар и без пълно спиране на движението, затрудни автомобилния трафик и градския транспорт.

Снимка: БГНЕС

Обещанието на Джоргов е, че колелото на автобусите 74, 76, 204 и на тролейбусите 7 и 8, което в момента е недостъпно заради ремонта, няма да изчезне след края на строителните работи. Освен това, „Тодор Каблешков“ ще има и модерни велоалеи.