Начало на големите летни ремонти в София. Днес започва разширението на булевард "Тодор Каблешков" в участъците от булевард "България" до улица "Луи Айер". 

Ще бъде разширено дясното платно, а ремонтът ще продължи около пет месеца. Кога точно ще приключи той не е ясно, защото зависи от метеорологичните условия. От общината казаха за bTV, че ще приключи през есента.

Ремонтът е на стойност 11 милиона лева, като общината е платила още толкова, за да отчужди имотите, които са до булевард „Тодор Каблешков“. Булевардът ще се разширява на общо седем етапа.

Снимка: БГНЕС

С разширяването на важната пътна артерия ще се осигури директна връзка от булевард "България" до булевард "Симеоновско шосе". По време на ремонта няма да се спира движението.

Освен разширение на булеварда, ще бъде подменена тротоарната настилка. Ще бъде изградена бус лента и ново трамвайно трасе, както и велоалея.

„Велоалеите се изработват като в Копенхаген. Те ще бъдат на различно ниво от платното, на което се придвижват автомобилите. Ще бъдат леко повдигнати, но няма да бъдат на нивото на тротоарите. Установихме, чу не е добро решение велосипедисти и пешеходци да са на едно ниво предвид различната скорост на придвижване“, обясни арх. Здравко Здравков.