19 нови случая на коронавирус и четирима починали у нас за последните 24 часа. Общо заболелите са 695 души, а починалите - 35.

Това каза ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб. От новите случаи девет души са в болница. Няма нова регистрирана област. 

Мъж на 43 години от Пещера е починал. Той е бил с придружаващи заболявания – диабет и хипертония. Починал е и 86-годишен мъж в "Пирогов", който е бил с хронична бъбречна недостатъчност. Третата жертва е 85-годишен мъж с придружаващи заболявания в Смолян. Той е бил с белодробна болест, диабет и сърдечносъдови заболявания. 73-годишна жена с онкологично заболяване и диабет също е починала в Смолян.

Общо настанените в болница са 194 души. 122 случая са в София, от които 28 са в интензивно отделение. Излекувани са общо 81 души. Има 10 нови излекувани – 8 мъже и две жени. Във ВМА – един, във Варна – пет, в Бургас – двама, в Добрич – един, в Сливен – един. Общо 55 мъже и 26 жени, а средната възраст е 47 години.

От новите регистрирани случаи в София са 14. В Александровска болница са настанени двама души, в „Токуда“ – един, в Инфекциозна болница – един и 10 амбулаторни.

В Стара Загора са установени четирима заболели – двама мъже и две жени, които са настанени в университетската болница. В Благоевград има още един заболял – мъж на 33 години с двустранна пневмония и доказан коронавирус.

Заболелите медици са 37. Има още един случай - 43-годишна акушерка от Центъра за спешна медицинска помощ. Там общо 9 души са с коронавирус, извършва се масово тестуване на персонала. Вече почти половината са тествани.

"Седем или осем са децата с COVID-19. Те са бе сериозни увреждания", обясни ген. Мутафчийски.

Той благодари на Американското посолство, което е дарило 6500 PCR теста.

PCR лабораториите се увеличават с още 11. Това ще даде още по-голяма възможност при възникване на огнища за обхващане на по-големи групи от населението за тестване.

Тече и акцията в Банско за тестуване на 4000 граждани. Има възможност да се увеличат и още.

От завърналия се кораб няма положителен резултат на военнослужещ. Те се освобождават за домашна карантина.

Повече от 76 000 души са поставени под карантина у нас. Това са предимно хора, които са се завърнали от чужбина, или контактни на заболели лица.

  • Обратно в клас: Езиковите центрове и училищата за деца със сензорни увреждания
  • Заведенията отвориха, собствениците им се оплакват от ограничението от 50% (ОБЗОР)
  • Недостиг на ваксини: Опашки и напрежение при отварянето на „зелените коридори“ (ОБЗОР)
  • Още едно бебе с антитела срещу COVID-19 се роди у нас
  • Заведенията вече посрещат първите си клиенти
  • Опашки от чакащи за ваксина и при личните лекари в Пловдив
  • Ангелов: Ако имаме ваксини, може да имунизираме 70% от населението до края на юни
  • Къде ще има „зелени коридори“ за ваксинация днес
  • Увеличава се броят на заразените с COVID-19 в болница
  • Разхлабване на мерките: Заведенията отново са отворени