53 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. От тях в болница са 25 души. Изследвани са 1163 души.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Излекувани са с 24 души повече – или общо 384. Починали са 84 души. През последното денонощие е починал 67-годишен мъж в МБАЛ-Велико Търново, който е имал придружаващи заболявания и диабет. 70-годишен мъж е починал в МБАЛ-Ямбол, който е имал белодробна болест.

353 са случаите, настанени в болница, от които 38 са в интензивни отделения.

В София новите случаи са 19. От тях 12 са в домове в социалните служби. Във ВМА са настанени двама души, в болница „Света Анна“ – един. В Ямбол са регистрирани 12 нови случая, Пазарджик – 5, Плевен – 5, Перник – 4, Бургас – 3, Благоевград – 2, Враца – 2, Кюстендил - 1.

Има един нов случай сред медицинския персонал и с това стават 192. Заразена е медицинска сестра от "Пирогов".

Засега лечението с кръвна плазма се прилага само във ВМА, тъй като болницата разполага със собствен кръвен център и има възможността да набира доброволци, които са преболедували и имат антитела.

"Лечението беше приложено при двама пациенти. За съжаление преди три дни почина единият от тях, който беше в по-леко състояние, но с левкемия и на химиотерапия. Другият пациент, който беше в тежко състояние и интубиран, вече е в добро състояние и е контактен“, обясни ген. Мутафчийски.

В „Пирогов“ е направено проучване. 91 пациенти са с антитела и те ще бъдат призовани да дарят кръв. 48 медици там са заразени с коронавирус. Общо 7 са излекуваните медицински лица. Очаква се тази седмица да мине карантината на още 14.

„Четирима медици са на лечение в „Пирогов“ в средно тежко състояние. Лекуват се и се подобряват. Това не затруднява работата ни, защото имаме изключително голям кадрови персонал. Половината от персонала в момента е в отпуск и изчаква“, обясни директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Тече изследване на персонала от трите вида домове – за стари хора, за хора с психически увреждания и откритите жилища. Тяхната бройка е твърде голяма. Над 15 000 са само домуващите, отделно е персоналът. То ще продължи повече от седмица. Последните цифри сочат 80 заразени домуващи и 30 души персонал. Огромната част от тях са съсредоточени във Видинско – двата дома в Орешец и Кула“, обясни главният държавен здравен експерт доц. Ангел Кунчев.

„Ако е необходимо, здравите ще бъдат извеждани от домовете и настанявани в хотели. Има такава готовност от страна на Министерството на труда и социалната политика да покрива разходи, ако се наложи тези хора да бъдат настанени в друг тип заведения“, поясни Кунчев.

„Не отричаме, че има повишаване на заболеваемостта у нас. Все още системата може да се справи с нея. Отпускането на мерките поставя изключителни изисквания към гражданите, които трябва да проявят своята съвест да носят маски в затворените пространства“, каза Мутафчийски.

Той не отрече, че се наблюдава нарушаване на тези изисквания, но по думите му контролните органи трябва да си свършат работата.