51 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас от 1156 извършени PCR изследвания за денонощието. 11 са активните области. Общо установените случаи до момента в България са 1488.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

Излекувани са 23 души или общо 266 души. За денонощието са починали четирима души – двама в Ямбол, един във Видин и един в Плевен. Така общият брой на жертвите е 65.

Общо настанените в болница са 310 души, от които 38 са в интензивно отделение.

Седем от новите случаи са в София – в „Пирогов“, болница „Св. Иван Рилски“, Александровска болница и Инфекциозна болница са настанени по един пациент, а амбулаторните случаи са три.

В Плевен има 13 нови случая, в Пловдив – 12, в Видин – 7, в Кюстендил – 4, във Враца – 2, в Перник – 2, в Габрово, Русе, Смолян и Стара Загора – по един.

Има още 9 заразени медици и с това техният брой става 164 души. В Плевен са заразени лекар и две медицински сестри, както и едно техническо лице. Във Видин – един лекар и четири медицински сестри в хирургия.

Излекувани са още 23 души и така общият им брой е 266. 

„За първи път във ВМА се направи набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма. Към тази сутрин болният е в добро състояние“, информира ген. Мутафчийски.

„Общото впечатление е, че маските не се носят, но те са задължителни. Съответно тези лица подлежат на санкция. Ние ще обърнем внимание към МВР да се вземат абсолютно всички мерки да се изпълнява заповедта на министър на здравеопазването“, каза още той.

Късно снощи проблемът с личните лекари, които протестираха за това, че имат два дни в седмицата да извършват имунизации и реимунизации, е решен, каза от своя страна здравният министър Кирил Ананиев.

„Подписал съм изменение на заповедта ми, в която има консенсус. Фиксирахме, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст, както и за възможността освен вторник и четвъртък, да може и в друг ден да се извършват тези имунизации и реимунизации. Има джипита, при които децата са по-голямата част от пациентите. Затова в рамките на два дни няма да могат да се справят с обема работа. Даваме възможност и в друг ден да се извършват имунизации, като не се смесват потоците на здрави деца и болни възрастни“, поясни Ананиев.

Той бе категоричен, че няма напрежение между Щаба и правителството. 

  • Лекари: Преболедувалите COVID са изложени на по-голям риск в жегите
  • На плаж в пандемия: Спазват ли се противоепидемичните мерки по морето?
  • 393 нови случая на коронавирус за последното денонощие у нас
  • Намираме се в началото на четвъртата COVID вълна (ОБЗОР)
  • Близо 350 нови случая на COVID-19 у нас
  • На база секвенираните проби: „Делта“ вариантът на COVID-19 преобладава у нас
  • Кацаров: България жертва възрастните, грешки са стрували над 10 000 живота
  • От 29 юли нови правила за влизане в България от държави в „червената зона“ за COVID-19
  • Поправена компютърна грешка вдигна напълно ваксинираните с близо 137 хил. за ден
  • 193 са новите случаи на коронавирус у нас