За 15 май има 37 нови положителни случаи на коронавирус у нас. В болница от тях са 10 – една четвърт се нуждаят от болнично лечение с лекарски грижи, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. По думите му изследваните с PCR тестове за последното денонощие са 1161 човека. 

Общо потвърдените случаи в страната са 2174. От новите заболели 23 души са в София. Така в столицата болните от COVID-19 вече са 923. 

В Пазарджик има три нови случая, в Благоевградска област и Видин - два. Пловдив, Сливен, Ямбол - по един.

За вчерашния ден излекуваните са 28, а починалите - 3. Двама от тях са в Ямбол и един - в София. И тримата са с придружаващи заболявания, средната възраст е 68 години. Това са 76-годишна жена, починала във ВМА, която е имала хронична обструктивна белодробна болест, както и двама мъже в Ямбол на 67 години, единият с артериална хипертония, а другият със сърдечносъдово заболяване.

„Повече от 70 дни Националният оперативен щаб информира обществото с данните за заболяването. Още през януари започнахме подготовка според нашите възможности и квалификация, за да имаме готовност за диагностика", посочи проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му посланията на Националния оперативен щаб винаги са били на базата на научен анализ и това, което е прочетено, видяно и обсъдено с колеги в чужбина.

"Целта е при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случаи на някои държави в Европа и такива, които са ни били пример - държави с много по-голям ресурс. Не сме плашили хората, винаги сме казвали истината", подчерта д-р Кантарджиев.

Според него цифрите говорят, че в нашата страна заболелите и починалите са по-малко. "Няма необучени медицински персонал, няма болница без предпазни средства, направихме мерките навреме", категоричен беше той. 

  • Равносметката: Как COVID-19 промени живота ни за една година?
  • COVID-19 продължава да настъпва: Болниците се готвят за ръст на хоспитализациите
  • В Плевен затягат мерките: Носенето на маска навън става задължително
  • В 15 области в страната е доказан британският вариант на COVID-19
  • В снимки: Годината на COVID-19 у нас (ГАЛЕРИЯ)
  • Кантарджиев: Ходът на пандемията обикаля 2 години, вероятно е да придобие сезонен характер
  • Рада Прокопова: Справихме със страха от вируса в годината на пандемията
  • 500 нови случая на коронавируса, около 16% са положителните тестове
  • За година пандемия: Десетки хиляди глоби и стотици присъди за неспазване на мерките
  • Година по-късно: Среща с лекарите, които първи у нас се сблъскаха с COVID-19