Близо 36 000 ученици ще преминат допълнителни занимания и ученически практики в реална работна среда до 2027 г. Това ще стане по проект за модернизиране на професионалното образование и обучение.

Договорът за изпълнение беше подписан днес в МОН от министъра на образованието проф. Сашо Пенов и изпълнителния директор на ИА „Програма за образование“ проф. Георги Вайсилов.

„Реализацията на проекта е в синхрон с предложените промени в Закона за професионалното образование и обучение“, каза проф. Пенов.

Той отново подчерта колко е важно за МОН да насърчава повишаването на уменията на учениците и грижата за тяхната бъдеща реализация на пазара на труда. Министърът допълни също така, че предложените промени в закона и изпълнението на дейностите по проекта са част от стремежа на министерството за подобряване на професионалното образование и обучение.

Проектът е насочен към адаптиране на професионалното образование и обучение спрямо динамиката на пазара на труда. Една от целите му е учениците да подобрят своите компетентности по професионална подготовка, предприемачески умения, социално предприемачество с участие на работодатели. Допълнителната професионална подготовка ще се извършва чрез практика в реална работна среда.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс. Той е на стойност 70 млн. лв., а изпълнението му ще продължи 58 месеца.