Протестните блокади срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев в столицата остават.

Две ключови кръстовища в София продължават да са блокирани.

Според протестиращите думите на премиера за взетите решения са криптирани и целят да тестват реакциите им.

На „Орлов мост“ протестиращите са осигурили коридор за свободното преминаване на линейки.

Вижте как на кадрите от вчерашните протести:

Протестните шествия в столицата и няколко големи областни града на страната снощи протекоха спокойно и без инциденти.

Ден 34-ти на гражданското недоволство. Центърът на София осъмна с палатки, книги, ковчег и кръст. 

А верига от контейнери за боклук, дървени палети и пейки пази лагера на “Орлов мост”.

Днес близо 170 учени от БАН подкрепиха общественото недоволство.  В отвореното писмо, чиито автор е професор Лъчезар Аврамов, се посочва, че "управленския  произвол на правителството застрашава  устоите  на държавата ни.(...) и са довели  България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки."

“Задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни. Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки.“, пише още в писмото.

„Думите наистина са остри, защото ситуацията, в която тези хора вкараха държавата, минаха всякакви граници. Тези граждани, които са блокирали кръстовището, те нарушават закона. Но правителството го нарушава в много по-голяма степен. Така че това е законна форма, това е форма, в която гражданина вече е изчерпал всичките пътища за протест.“, коментира
проф. дфн Лъчезар Аврамов, Институт по електроника.

Днес и преподаватели от различни университети излязоха с отворено писмо, в което също настояват за оставка на правителството.

В мотивите си те посочват, че "вместо да се оттеглят това управление, вероятно под натиска на задкулисни интереси, останали скрити от публиката – от един месец насам отправя все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие."

Междувременно инициаторите на протеста призоваха за блокиране не само на възлови кръстовища, но на ключови институции.

По-рано днес от „Отровното трио“ обявиха, че държавата е ощетена при сключване на сделката за тол системата и нейната поддръжка. Посочиха, че малко на брой фирми печелят обществени поръчки и това е индикация за корупция.