Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки. Намаляващият ни народ, с най-ниска продължителност на живота в Европа и най-висока смъртност в света, е поставен в условия на повсеместна корупция и феодално-олигархични зависимости. Това заявяват 169 учени и специалисти от Българската академия на науките в отворено писмо, с което искат оставката на правителството.

„Автократично-мутренският стил на разпореждане с човешките и материалните ресурси на страната придоби статуса на социална, икономическа, финансова политика. (…) Върховете на властта се изпълниха с некомпетентни, безчестни, парично зависими партизани“, подчертават авторите на писмото.

Те насочват вниманието и към проблемите на съдебната власт, която е подчинена на изпълнителната, докато прокуратурата „безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики“.

„Строят се най-скъпите, опасни и некачествени пътища, разпадаща се инфраструктура и спортни съоръжения, на които никой не спортува. Въпреки ниския корпоративен данък, инвеститорите не рискуват парите си в условия на корупция и рекет“, отбелязват учените, според които образованието е „в безизходица“ и липсва уважение към хората на науката: „Неглижира се развитието на науката и иновациите като условие за икономически напредък на страната. Обществените науки са замърсени от толерираното присъствие на придворни продажници с научни титли“.

Според тях държавният бюджет от години се прави „с умишлени излишъци – за да се крадат „законно“, като междувременно еврофондовете „се разпределят по партийни и корупционни схеми“, а харчовете за здраве растат без резултат, видим за пациенти и медици.

Не липсва и критика по отношение на мерките срещу коронавируса: „Когато няма болни, се въвеждат разрушаващи икономиката карантини, всява се паника, игнорират се специалистите. Когато опасността се засилва, активизира се прилагането на незаконно лечение, финансови трикове и фалшива статистика“.

„Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, Гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение“ – така завършват писмото си учените от БАН.

На следващата страница са имената на хората на науката, подписали се под писмото