„Една от темите, по които казах, че ще работим много сериозно, е войната по пътищата и дрогираните пияните шофьори. Един от проблемите е бавното излизане на експертизите, свързани с употребата на наркотици, както и техническите експертизи. Затова, използвайки и общата химическа култура, която имам, започнахме разговори с колеги, с които да потърсим бързо решение за забавените проби, които понякога могат да се използват в разследванията едва след 6-9 месеца“. Това обяви на брифинг във ВМА премиерът Николай Денков.

„Може да се промени организацията - изисква известна инвестиция, която вече сме договорели. Бърза крачка може да се направи именно във ВМА по две причини – това е една изключително добре подредена структура, която много бързо може да се реорганизира, и защото тук е един от най-добрите специалисти в Европа – проф. Атанасов. През последните години тук в лабораторията са инвестирани над 2 млн. лева – средства на лечебното заведение, които позволяват бързо да бъде надградено това, което вече има, и да започне бързо обработване на пробите. Имаме около 900 проби, които са натрупани във времето. Ще се работи на три смени 24 часа в денонощието – за да може успоредно да вървят и натрупаните проби, и новите“, посочи министър-председателят.

В брифинга се включи и ген. Мутафчийски посочи, че е необходимо време, за да бъдат обучени хората, които ще работят в лабораторията с високотехнологична лаборатория. Това ще бъдат високвалифицирани кадри.

Премиерът Николай Денков отговори и на зърнопроизводителите:

 „Решението дали ще отпадне, или няма да отпадне зърното, не може да се взима само от производителите. То трябва да отчита общата икономическа ситуация и се взима от Минстерския съвет и Народното събрание.  През цялото време е имало диалог и разговори с производителите. Имаше разнородни интереси - например при животновъдите са за отпадането, защото цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала, ако имаме внос на слънчоглед. Протестът в момента е или с искания, който проблем е решен, или с искания, които не могат да се изпълнят заради срокове - част от исканията, например, са свързани с нотификация от Европейската комисия", посочи той.