Над 3 млн. лева по първоначални изчисления ще струва ремонтът на улиците в Мизия, които бяха отнесени от невиждания порой.

Втори ден в региона бедстват. Преливането на язовир "Рогозен 1" наложи да се евакуират хора миналата нощ. В близкото село Бързина бяха наводнени дворове и къщи.

Нивото на водата постепенно спада, но са му нанесени сериозни щети.

В момента тече почистването на пътните артерии от наносите. Впоследствие ще бъдат покрити с трошен камък, за да се осигури що-годе нормалната им проходимост. Асфалтиране обаче ще се направи едва след като се изгради дъждовна канализация.

„Ако сложим асфалт, ако най-важното според жителите, с които ще говорим след малко, е асфалта, а не оправим канализацията, след месеци, може би година, ще стигнем до същото нещо, така че е хубаво да решим глобално проблема, дългосрочно, а не палиативно”, каза строителният министър Николай Нанков.

Той заяви още, че компрометираните вследствие на високи води ремонтни дейности по преливника на язовир "Рогозен 1" ще бъдат възстановени за сметка на фирмата – изпълнител.

Хората настояват освен за язовира да се отпуснат средства и за почистването на река Бързица, а също и за изграждане на диги. Сред тях има такива, които се евакуират за втори път през тази година.