250 милиона лева ще влязат в системата на здравеопазването, като целта е кадровото обезпечаване на фона на COVID-кризата у нас. Целта на средствата е да осигури ръст в приходите на болниците, но и в заплатите.

Бонусите от 1000 лева остават до края на годината за работещите на първа линия. Това са хиляди лекари, сестри и санитари, както и спешни медици, и стотици служители в здравните инспекции, плюс здравните медиатори.

И други ще получат парични стимули, но не под формата на бонуси, а чрез увеличение на заплатите със средно около 30%. Това засяга над 6000 души, най-много от които са от регионалните здравни инспекции. Ще бъдат увеличени и заплатите на работещите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници.

Общопрактикуващите лекари не попадат в групата на така наречената първа линия, въпреки че са в потенциален контакт със заразата ежедневно.

„Няма ден в този кабинет, в който аз да не преглеждам пациенти с идентични с COVID оплаквания. Не бих казал, че моята линия е в тила“, заяви д-р Николай Брънзалов.

Като заместник-председател на Българския лекарски съюз д-р Брънзалов е категоричен: никой няма да остане ощетен. Предстоят допълнителни разговори по темата.

Ощетени обаче се почувстваха спешните медици, стана ясно от пост в социалните мрежи.

За 2400 от тях остава валиден бонусът от 1000 лева за работа с пациенти с COVID-19, а общо служителите на първа линия с такъв бонус в страната са 10 000.

„Тези 1000 лева чисто са гарантирани до края на годината. За всички служители сме осигурили и ваучери за 210 лева. С тях могат да бъдат осигурени 7 нощувки в държавни структури“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

30-процентно увеличение на възнагражденията ще получат други 6000 служители. Най-много са от регионалните здравни инспекции.

„Всички служители на РЗИ - 2500 човека ще получат 30 процента възнаграждение. Всички мерки са устойчиви. Финансирането е осигурено и за следващата 2021 година“, обясни проф. Ангелов.

Очакванията са медиците да получат допълнителните пари със заплатите за август. В болниците ще се влеят повече пари чрез увеличение на всички клинични пътеки - средно с 10 на сто.