Заплатите на здравните служители ще бъдат увеличени с цел да се гарантира човешкият ресурс в системата на здравеопазването. Това заяви новият здравен министър проф. Костадин Ангелов по повод на мерките срещу епидемията от COVID-19.

Той допълни, че се работи по обновяване на апаратурата и закупуване на лични предпазни средства в здравните заведения. По думите му за целта системата на българското здравеопазване ще бъде подкрепена с над 250 млн. лв.

Парите за медицинския персонал:

С 30% ще се увеличат възнагражденията на хората, които работят на първа линия в борбата с епидемията. Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се очаква мярката да продължи да действа и през следващата година. За тях са предвидени и туристически ваучери на стойност от 250 лв. Допълнително към заплатите те ще получат възнаграждение в размер на 1000 лв. 

„За над 10 000 служители на първа линия, които пряко се занимават с пациенти, инфектирани с коронавирус ще бъдат осигурени туристически ваучери на стойност 210 лв. Те ще осигуряват 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. Това ще струва 15 млн. лв. Отделно всички служители в системата на здравеопазването, които са на първа линия, ще получават по 1 000 лв. допълнително към заплатите си до края на 2020 г. Ресурсът, осигурен за това, е в размер на 107 млн. лв. за следващите 5 месеца. Те ще отидат за над 4 500 медици в лечебни заведения, над 800 служители в РЗИ, над 2 400 медици в центровете за спешна медицинска помощ и над 160 медиатори в 70 общини“, каза проф. Ангелов.

Парите за болниците:

Увеличават се средствата по Наредба 3 – допълнителни 11, 3 млн. лв. От тях 9, 5 млн. лв. ще бъдат допълнително отпуснати на 44 лечебни заведения, които са свързани с поддържането на структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания. 2 млн. ще бъдат разпределени между болници, в които се лекуват специфични и неспецифични белодробни заболявания, както и за лечебни заведения за психично здраве.

До края на годината ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс в размер на 19 млн. лв. за над 70 общински болници. Целта е да се достигнат минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектора и увеличаване на възнагражденията в тези лечебни заведения.

За НЗОК ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв. Те трябва да послужат за увеличаване средно с 10% на всички клинични пътеки, свързани с лечението на пациенти у нас. По думите на проф. Ангелов така ще се увеличат приходите в над 350 лечебни заведения, а така ще могат да се повишат заплатите на медиците.

Новият ресорен министър уточни, че от Министерството на здравеопазването са закупени 317 апарата за дихателна реанимация, предстои придобиването на още 133 апарата за белодробна вентилация. Той уточни, че към момента има достатъчно лични предпазни средства и PCR тестове, които могат да стигнат за няколко месеца.