Продължава тестването за коронавирус на жители в столичния квартал "Факултета". Причината за предприемането на изследването е наличието на 20 заразените с COVID-19 на една улица в квартала, разкри ген. Мутафчийски в ефира на bTV.

След изследването на местни жители този четвъртък от Столичната регионална здравна инспекция съобщиха, че 13 души са дали положителни проби при бързите тестове и са им взети проби за PCR.

От полунощ двата квартала - "Факултета" и "Филиповци", са блокирани. 

23 КПП-та контролират движението във "Факултета", още 5 пункта има във "Филиповци". Живеещите тук обаче не се чувстват изолирани, а дискриминирани. 

"Проблемът е в това, че се нагнетява етническо напрежение, така излиза, така ни третират", заявява Атанас Михайлов, жител на квартал "Факултета".

Местните жители твърдят, че повечето спазват мерките отговорно, а вирусът е внесен и разпространен отвън.

"Мой съсед се прибра от Англия, 21-годишен и с прибирането - масата, музиката, голи до кръста, кючеци", разказва Емил Михайлов, жител на квартал "Факултета".


Заради изолацията много хора са останали без работа.

"Обаждали са им се работодатели и са им казвали от днес да не идват на работа, явно имат опасения. И това е лошото в случая, че едни хора се посочват с пръст", разказва здравният медиатор Христо Николов.

Тестването на живеещите продължава - ще бъдат взети 200 проби.

"Контактните лица са много повече и това беше причината, поради която се наложиха ограничителните мерки", казва  д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната регионална здравна инспекция.

От Столична регионална здравна инспекция обявиха, че според оценка на риска на база данните от тази сряда мероприятията са били изцяло насочени към квартал „Факултета“ и извършени от страна на два екипа от 10 служители на инспекцията.

В хода на епидемиологичното проучване са били направени 100 бързи теста, 13 от които са показали положителни проби на COVID-19, две от които на деца на 13 и на 2 години. На същите 13 лица е била взета и проба за PCR.

В хода на проучването е било установено, че за едно от лицата, контактните са 32-ма души, които са част от всички 100, на които бяха направени бързи тестове в рамките на този четвъртък.

Продължава и по-интензивната дезинфекция. Пръска се с по-силни разтвори на местата, където се струпват повече хора.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19