От старта на програмата за собствен бизнес на безработни през март миналата година до сега, проекти са подали малко над 1200 безработни. В началото оценките на проектите закъсняваше и хората недоволстваха. Сега това забавяне почти е наваксано.

Оценителните комисии са разгледали около 600 идеи за бизнес, от които половината са одобрени. За 107 вече е сключен договор с Агенция по заетостта. Така, че дейността по тях реално започва.

Лъчезара остава без работа през март 2011-та. До тогава се е занимавала с маркетинг. Страстта й обаче е изкуството. Чува за схемата по оперативната програма и решава да кандидатства с проект за създаване на Център за изкуства, в който да се обучават деца и възрастни.

„Тук ще има един голям шкаф с материали - боички , за да е подредено и навсякъде тук ще има маси и стативи", обясни Лъчезара. Тя е кандидатства през лятото на миналата година. Не се включва в обучения, тъй като има подходящото образование. Идеята й е одобрена, а договорът с Агенция по заетостта е сключен през миналия месец.

"Тук ще е залата за уърк шопи , ще ги учим да рисуват, да леят свещи и ще правим бижута, за тези уъркшопи трябва много пространство, затова е толкова просторно, ще бъде цветно", разкрива идеята си тя.

Агенцията одобрява само половината от поисканата от Лъчезара сума. Затова тя започва бизнеса си с 9 хиляди лева, като само 20 процента от тях получава с началото. Останалите поетапно, след като отчете разходите си.

"Планирам да създам 2 работни места, тъй като дейността изисква работа с хора и имам нужда от художници", коментира Лъчезара Паскалева.

Тя ще разчита и на финансова подкрепа и от родителите и приятелите си. Центърът й ще започне работа на есен със старта на новата учебна година.

Междувременно, и други безработни ще започна собствен бизнес с европари. Най-много одобрени идеи има за консултантски и брокерски фирми, за фризьорски салони, за търговски обекти. Има и изненади - безработен е спечелил проект за създаване на маркетингова агенция в благоевградско село.

И все пак, интересът е много по-малък от очаквания. Амбициите бяха да се създадат 2500-ин предприятия на безработни. А досега са сключени договори за 107-ем.

„Винаги по време на криза, предприемачеството е рисково начинание, особено за безработни, много голяма част от тях прецениха, че шанса да реализират жизнеспособна идея е малък", заяви Станислав Гавазов, заместник-изпълнителен директор на Агенция по заетостта

Крайният срок за подаване на проекти изтича на 31 май.

Кандидатства се с фирма, която се създава при подаване на документите. А не с фирма, създадена преди време. Именно по този критерий доста от кандидатите са отпаднали в надпреварата за парите. Това условие се налага, за да има реален индикатор, по който да се проследи колко са новосъздадени предприятия, т.е. колко безработни са започнали бизнес.

Няма условие за това колко време трябва да съществува бизнеса, но пък новите предприемачи ще имат на разположение фирми за правни и счетоводни консултации, които ще им помагат безплатно, тъй като парите за тяхната дейност ще идват от схемата по оперативната програма.