12-и ден протести и блокади на миньори и енегетици на магистрала „Тракия“ и Прохода на Републиката. Премиерът и финансовият министър отново заявиха, че главното искане на протестиращите - изтегляне на териториалните планове, не може да бъде изпълнено.

„Не, не може. Технологиите се променят, а България закъснява с тях. Промените ще се случат. Териториалните планове, Планът за възстановяване и устойчивост всъщност помагат на тях да се адаптират към тези промени“, каза акад. Денков.

На същото мнение е и финансовият министър Асен Василев, който заяви, че няма как да бъдат изпълнени всички искания на протестиращите.

„Изтеглянето на териториалните планове няма да се случи, защото България ще загуби 1,6 млрд. лв., предвидени за да се направи плавен преход в тези региони. Миньорите да спазват закона, протестиране с прекъсване на пътни артерии е директно нарушение на закона и се преследва по НПК“, каза Василев.

Въпреки изявленията на премиера и министъра, енергетици и миньори не се отказват от протестите.

„Не чуват хората, които наистина разбират от енергетика и колко фатално ще бъде да се закрият въглищните централи и рудниците с тях“, посочи Зорка Маджарова.

„Това е крайно безотговорно премиер и министър да разсъждават по този начин за суровини, които са местно производство“, каза Иван Иванов.

И в утрешния ден се очаква блокадите да останат.