Вече седмица продължава блокадата на автомагистрала "Тракия" и на Прохода на Републиката, въпреки постигнатото споразумение, подписано от премиера и гласувано от Народното събрание.

Обстановката на магистралата е спокойна. Десетки енергетици и миньори нощуват и прекарват десетки часове на аутобана.

Протестиращите са категорични, че блокадите на АМ „Тракия“ и на Прохода на Републиката остават, докато не бъде изпълнено тяхното искане да бъдат върнати териториалните планове от Брюксел и да бъдат коригирани с точките, приети от Народното събрание.

"Всичко това, което се вписа в това споразумение, просто всичко беше такъв цирк и театър“, каза Пламен Панков от рудник "Трояново" – Север.

"Каква е гаранцията, че това, което се подписа, ще се изпълни, при положение, че навсякъде при всяка една от точките пише, ако не противоречи на европейските директиви", добави председателят на секция в "Трояново" 1 Стоян Стоянов.

"2026 г. ще излезем на сводния пазар на цената на тока - значи ще плащаме цена на тока на Германия или Франция и ще получаваме заплати в България. Това автоматично означава, че ще се върнем във времената, когато всички се събирахме цялото семейство в една стая, за да пестим ток, защото нямаше как да си го платиш", добави Дияна Кисьова, която работи в „Рудник“ 1.