На 17 октомври се навършват 100 години от рождението на Апостол Карамитев. Любимият на поколения българи актьор и преподавател в Театралната академия оставя след себе си десетки превъплъщения на сцената и над 20 роли за големия екран.

Снимка: БГНЕС

По повод 100-годишнината Народният театър пуска до края на месеца билети на цена 10 лева за постановките, които се играят на камерната сцена, кръстена на самия Апостол Карамитев.

Снимка: БГНЕС

Той е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище през 1951 г. при проф. Боян Дановски. Специализирал е режисура в Прага, Варшава, Москва и Санкт Петербург.

Снимка: БГНЕС

Емблематични остават създадените от него театрални образи на сцената на Народния театър – Орландо и Жак в „Както ви се харесва“ на Уилям Шекспир, на Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „Херцогинята на Падуа“ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и много други. Паметни роли великият актьор прави и в киното – Радосвет и Радослав във филма „Любимец 13“, Петър Александров в „Бялата стая“, вуйчо Георги в „Рицар без броня“, Апостол в „Специалист по всичко“ и др.

От 1969 г. Апостол Карамитев е доцент и преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда артисти – доказали се като достойни негови ученици.