10 души са обвиняеми по случая с незаконен внос и преработка на опасни и неопасни отпадъци, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Седем са за участие в организирана престъпна група, а трима – за данъчни престъпления, като на един е повдигнато и вторично – за управление на опасни отпадъци.

От брифинга на прокуратурата стана ясно, че зам.-министърът на екологията Красимир Живков е подпомагал противозаконна дейност с внос и износ на отпадъци на бизнесмените братя Атанас и Пламен Бобокови. Живков в е упражнявал натиск върху служители в ековедомството със заплахи за уволнения.

7 са обвинени за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. За четирима от тях ще се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Двама ще бъдат пуснати под домашен арест, а един – срещу гаранция от 1 млн. лв.

За единия от братята Бобокови ще бъде поискано задържане под стража, а за другия е определена гаранция 1 млн. лв., уточниха от обвинението. Постоянен арест обвинението иска и за Красимир Живков.

В хода на разследването в над 40 адреса са извършени претърсвания, иззети са документи, договори, пълномощни, луксозни автомобили, ценни вещи.

В жилището на А.Б. (вероятно Атанас Бобоков) е иззета цветна снимка, на която са изписани на гърба имена на публични личности, някои убити през годините.

Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари.

От жилището на П.Б. (вероятно Пламен Бобоков) са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и МРРБ, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, обяви още Милева.

Обвинените за данъчни и документни престъпления ще бъдат пуснати под парична гаранция.