В предишния епизод за китайския крайбрежен мегаполис Нинбо ви разказахме за ролята на града като важна точка на Новия път на коприната. Градът на новациите, технологичното развитие и зелените политики, където се намира и най-голямото товарно пристанище в света. Всекидневно от него тръгват стотици хиляди контейнери със стока към Европа. Това прави Нинбо важен транспортен хъб за света и портал към страните от Централна и Източна Европа.

Ще успее ли, обаче градът да запази културните си богатства и традиции в своята надпревара с времето?

Нашата отправна точка е рибният пазар. Мястото, където човек може да научи много за града и хората – как пазаруват, как преговарят, с какво и кога се хранят, с какво правят компромиси и с какво не. Китайците държат на традициите си, но обичат и да експериментират. Особено с храната. Тук времето тече бързо. Миризмата е силна. Има хиляди видове риба и морски дарове.

Снимка: bTV

Само за 2022 г. година пазарът, който се простира на 180 000 кв. м прави оборот от 12 милиарда юана. Местните препоръчват като най-вкусни – рибата и морските дарове от Източнокитайското море.

Снимка: bTV

Кралският рак е впечатляващ по размери. Казват, че този който е опитал вкуса му, никога не може да го забрави.

„Историята на тази рецепта ни отвежда до далечната династия Сун. На местен диалект използваме името „Сиен сие“ или „солен рак“. Този специалитет е символ на нашия град и според мен представя дълбоката връзка между хората на град Нинбо и морето“, казва Ли Янхуей.

Снимка: bTV

Той обяснява, че традиционно в региона се хранят на кръгла маса. На китайски думите „кръг“ и „заедно“ се произнасят по един същи начин – „юен“. Кръглата трапеза за тях е символ на сплотеност и споделеност. 

Снимка: bTV

„Чрез нашата кухня, може да разберете и много неща за нас. Например: повечето готвачи в Китай се стремят да запазят и акцентират естествените вкусове на продуктите, които използват. Това говори за една „честност“ в кухнята. Показваме вкуса такъв какъвто е, а не го замаскираме с много други подправки“, казва още Ли Янхуей.

Сетивните наслаждения продължават, а ние по европейски търсим аромата на кафе. В Китай обаче денят започва и свършва с чай. В малка ферма, на два часа път от центъра на мегаполиса ни очаква Лао Ян – собственик на чаена плантация, пето поколение производител на чай.

Снимка: bTV

В древен Китай Нинбо е бил началната точка на Морския път на коприната. Чаят е сред основните продукти за износ и до днес.

Всяка година Лао произвежда между 40 и 50 тона чай. Той ни показва целия процес и разказва как водата и порцелана обогатяват чаения вкус. Демонстрира и как се дегустира чай.

„Често казваме: „водата е майката на хубавия чай, а чашата – неговият баща“. Водата е особено важна за вкусовите качества на чая. Макар да не влияе директно на вкуса, чаеният сет също е важен. Той допринася за преживяването – да изпиеш чаша чай“, твърди Лао Ян.

Снимка: bTV

Има една легенда, свързана с Бога на земеделието Шъннун. Той опитал 100 растения и се спрял на най-хубавото от тях – чая. Така започнал да се отглежда чаят.

Лао Ян изброява и кои са се смятали за най-ценните и уважавани занимания на един образован човек в древен Китай:

Снимка: bTV

Връщаме към се централната част на града, където се намира най-старата библиотека в Азия. Тук човек може да се наслади на изкуството на чаената церемония, да усети дъха на старите ръкописи и да научи повече за историята на града.

„Името на Нинбо произлиза от Династията Мин, и буквално означава „спокойни вълни“. „Нин“ означава спокоен, мирен, а „бо“ – морска вълна“, разказва Хуан Уъндзие.

Има и много легенди, свързани със създаването на града.

Снимка: bTV

Последната ни спирка е град Цъси, където ще разкрием тайната на пеещият селадон. Градът носи име като това на една от императриците на Китай – Цъси Тайхоу. Управлението ѝ създава противоречия сред историците. Някои от тях я определят като причина за падането на последната императорска династия в Китай, а според други тя е създателя на модерен Китай.

Снимка: bTV

Селадонът е определян го като порцеланът „събрал цвета на хиляди изумрудени хълмове“. Цветът му се получава чрез проникване на железен оксид в глазурата или глината.

Традициите в Китай са важна част от живота на всеки китаец. Въпреки  интензивното икономическо и технологично развитие, много традиции и обичаи се спазват от хората повече от 3000 години.

Снимка: bTV

Може би именно затова Китай привлича милиони туристи от цял свят. Тук можете да видите изключителни достижения на съвременната човешка мисъл и същевременно с това  да се потопите в мистериозния и понякога затворен свят на китайския Изток.