Да изостави САЩ и да се премести близо до френските Пиренеи не е било част от житейския план на Тейлър Барнс. Но тъй като разходите за живот в САЩ нарастват, а 60-годишната художничка от Лос Анджелис се бори да намери достъпно място, където да може да подкрепя други творци, тя започва да мисли за нов живот в чужбина.

През 2021 г. Барнс, която е разведена и има една дъщеря, се премества в средновековното селце Саисак, в региона Од във Франция, близо до планинската верига Монтана Ноар, пише Си Ен Ен.

„Наред с много други неща, обмислях къде бих искал да изживея последната четвърт от живота си. Животът в щатите стана твърде скъп. Усетих, че селото е визуално вдъхновяващо, заобиколено от гори от дъб и бор, толкова много видове диви птици, които не мога да преброя, и две реки, които се стичат по ждрелата от двете страни на замъка“, разказва Бранс.

Снимка: Internet

Преместването в друга страна рядко е лесно, но художничката смята, че това отдалечено място в Южна Франция ще бъде идеалното за провеждане на резидентските ѝ програми, предоставяйки на творците място, където да се развиват и да се чувстват вдъхновени.

„В САЩ недвижимите имоти и разходите за живот бързо правеха това невъзможно“, казва тя.

Снимка: Internet

Барнс, която е прекарала целия си живот, живеейки близо до океана, казва, че е почувствала „емоционален резонанс“, когато за първи път е посетила Саисак през 2018 г. и девствената околност на селото ѝ е напомнила за крайбрежна Калифорния.

Построен върху гранитна скала, от селцето се открива впечатляваща гледка към Пиренеите - веригата от върхове, разделяща Франция и Испания - и долината под тях. Древен средновековен замък свързва селото и планината, създавайки приказно усещане.

Снимка: Internet

„Франция ми се стори като дом“, добавя тя и обяснява, че гледката от Саисак има същото „емоционално въздействие“ за нея, както безграничната гледка към океана.

За да ограничи вероятността от ненужни забавяния по време на процеса на преместване, Барнс наема консултант, който да ѝ помогне да се ориентира в системата, и добавя, че това са били най-добрите пари, които някога е харчила.

„Той ми помогна да получа визата си, телефона си, банковата си сметка, застраховката на сградата ми и отговори на неотложни въпроси за данъците и всичко друго, което възникна“, казва тя.

Сега домът ѝ е стар ресторант за раци

През 2019 г. Барнс купува изоставен ресторант за раци и го превръща в резиденция 3.1 Art Sassaic, където артистите могат да останат и да споделят идеи.

Сградата, която датира от 1900 г., е преустроена така, че да предлага на гостите ѝ максимално уединение, с място за провеждане на уютни вечери и събития.

Последният етаж е напълно трансформиран в жилищни помещения за гостуващите художници, като всяка стая е проектирана с максимална звукоизолация, за да осигури на гостите пространство за концентрация.

Гостуващите художници имат достъп до голямо студио, което гледа към дефилето на река Вернасон, заобиколено от диви дъбови дървета и птици.

По време на процеса на обновяване Барнс е трябвало да се придържа към строги правила, наложени от френските органи за опазване на художественото наследство. За щастие, архитект по реставрация ѝ помага да се ориентира в процедурите.

Снимка: Internet

Основната дневна зона разполага с голяма открита камина и трапезария с библиотека за зимни събирания.

„Кухнята ни е модерна и тези, които обичат да готвят, са добре дошли. Регионът вдъхновява кулинарните експерименти с всички фантастични пазари на открито и местни продукти. Удивително е колко много артисти са склонни да бъдат отлични готвачи“, казва художничката.

От градинската тераса на имота, която се използва за концерти и филмови прожекции, може да се стигне до пътека по див склон, водеща до замъка на селото.

За да участват в една от резидентските програми, които се провеждат от пролетта до есента, художниците трябва да кандидатстват с конкретен проект, по който планират да работят, докато са в Саисак.

Построено през Средновековието, древното обкръжение на селото с неговите каменни стени, калдъръмени пътища се оказва чудесен източник на вдъхновение, пренасяйки посетителите на друго място и в друго време.

Някога районът е бил популярна дестинация за художниците импресионисти и вероятно части от пейзажа ще са останали непроменени.

Местните са творци

Местните жители са съставени от творчески хора и занаятчии: дърводелци, хлебари, готвачи, градинари и билкари.

Културните събития, организирани от Барнс, се посещават от местни жители и чужденци, предимно от Англия, Ирландия и Нидерландия.

Откакто се е преместила в Саисак, Барнс казва, че с радост е приела по-бавния начин на живот.

Типичният ден за нея започва рано сутрин с разходка в гората и около малкото местно езеро с нейното куче.