Най-малко десет души са затрупани под свлачище в златна мина в Индонезия, а десетки са в неизвестност. Спасителни екипи са на място и издирват оцелели. 

Инцидентът се случва на индонезийския остров Сулавеси в незаконна мина за добив на злато. Земната маса се свлича в събота вечерта в окръг Боне Боланго в индонезийската провинция Горонтало.

Свлачището затрупва миньори и техния временен лагер с тонове кал и отпадъци, според информация на началника на местната служба за издирвателни и спасителни операции Хериянто, цитиран от БТА.

Към днешна дата е потвърдена смъртта на десет души, спасени са 21, от които шестима са с травми, а в неизвестност остават 41 души, уточнява Хериянто.

„Издирването продължава с общите усилия на 230 спасители и търсачи. Насочили сме се основно към две точки от района, който е известен с добива си на злато“, коментира началникът на местната служба за издирвателни и спасителни операции.

По думите му операциите са възпрепятствани от проливните дъждове, които продължават да се изливат. Те са започнали в събота и са предизвикали свлачището, посочват от индонезийската Национална агенция за справяне с бедствията.

Оттам предупреждават, че се очаква поройните дъждове и бурните ветрове да продължат на територията на Боне Боланго и на други места в провинция Горонтало поне до вторник.

Нелегалният добив на злато е широко разпространен в Индонезия.