Саид Фарук и Ташфин Малик, които застреляха 14 души в Сан Бернардино в Калифорния миналата седмица, са били радикализирани "от известно време", смятат следователите по случая. Това предаде Ройтерс, като се позова на Федералното бюро за разследване (ФБР).

Въпреки тази информация все още няма доказателства за връзки на нападателите с международни екстремистки организации, допълват от ФБР.

Снимка: Reuters

"Двамата субекти са били радикализирани от известно време", заяви помощник-директорът на ФБР в Лос Анджелис Дейвид Боудич. По думите му все още не е установено дали радикализацията им е била внушена от други хора или те сами са се насочили към нея. Той подчерта, че засега няма доказателства за заговор извън територията на САЩ.

От самото начало на разследването по случая ФБР обяви, че разглежда трагедията като "акт на тероризъм". Съпругата на Саид Фарук - Ташфин Малик, която е с пакистански произход, се е клела във вярност на "Ислямска държава" в социалната мрежа Фейсбук.

Снимка: Reuters

Все още не са ясни мотивите от нападението социалния ентър в Сан Бернардино от 2 декември. Според следователи нападателите са планирали и  други атаки, тъй като в дома им бяха намерени голямо количество боеприпаси и 19 заготовки за самоделни бомби.

Освен това стана ясно, че Фарук и Малик са се упражнявали в стреляне по мишени. Инструктор на стрелбище в Ривърсайд каза, че Фарук е упражнявал стрелба на 29 и 30 ноември, и то с нова пушка, предаде АФП.

Снимка: Reuters

Джон Галета, който работи на стрелбището коментира, че има видеозаписи от "тренировката". Галета допълни, че никой от слуцжителите на стрелбището не може да си спомни съпругата на Фарук.

Федералните власти се опитват да установят пътя на оръжията, които бяха използвани при стрелбата в Калифорния.

Джон Д'Анджело от Бюрото за алкохол, цигари, огнестрелни оръжия и експлозиви каза, че Саид Фарук е купил три пушки, които вече намерени. Две от тях са оръжията, които той и жена му са използваха при нападението.

Известно е, че две от пушките на семейната двойка, са били закупени от Енрике Маркес. Остава неясно дали Маркес е извършил нещо незаконно. Той не е обвинен в нищо.

Снимка: Reuters

Шестима от ранените 21 души при стрелбата остават в болница. Двама от тях са в критично състояние.

Властите в Сан Бернардино обещават да поставят повече въоръжени охранители в общинските учреждения.