Словашките власти разследват възможността заподозреният за покушението срещу премиера Роберт Фицо да не е действал сам, както се смяташе по-рано, съобщи на пресконференция министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок, цитиран от Ройтерс.

Екипът, разследващ атентата срещу Роберт Фицо, проверява версията извършителят да не е бил "вълк единак", каза Ещок, цитиран от словашката осведомителна агенция ТАСР.

Министърът обяви, че разследващите ще проучат дали заподозреният е действал като част от група хора, които са се насърчавали взаимно за извършване на убийство.

Един от фактите, които говорят за участие на други лица, е, че комуникациите в интернет на заподозрения са били изтрити два часа след покушението, но не от заподозрения, а най-вероятно не от съпругата му, каза Ещок.

Това показва, че "престъплението може да е извършено от определена група хора", допълни той.

Министърът опроверга появила се в социалните мрежи информация за двама съучастници от град Хандлова, където беше извършено нападението.

"Те също са станали вече жертва на закани и смъртни заплахи", отбеляза министърът, цитиран от БТА.

Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, но няма опасност за живота му. Това обявиха от болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, предадоха медиите в Словакия.

„Въз основа на сутрешния консилиум на лекарите можем да заявим, че пациентът е извън животозастрашаващо състояние“, съобщиха от болницата.

Засега не се планира преместването на Фицо в друго лечебно заведение в столицата Братислава.

Роберт Фицо беше прострелян на 15 май от 71-годишния Юрай Цинтула в Хандлова, когато излезе да поздрави хората в града след заседание на правителството.

След атентата премиерът беше откаран с хеликоптер в университетската болница „Рузвелт“ в Банска Бистрица, тъй като Хандлова е на 150 км от словашката столица Братислава. Състоянието му беше критично и за 4 дни претърпя няколко операции.

Юрай Цинтула се изправи вчера пред съда в Пезинок, малък град недалеч от столицата Братислава. Съдът реши той да остане в ареста. 

Властите все още не коментират мотивите му. Те дори не са съобщили официално името му, то беше изнесено само в медиите в Словакия.

За стрелеца се знае, че е роден 1953 г. в Левице. Писател е, но по-скоро аматьор, който не си е изкарвал прехраната с писане. Бил е член на левия литературен клуб „Дъга“ в Левице, редовно пишел стихове. В миналото е работил като охранител в търговски център.

Всичко за стрелбата срещу Роберт Фицо следете в нашия онлайн репортаж: