Горната камара на Сената на Аризона отмени закон от 1864 г., който забранява всички аборти на територията на този щат. Решението беше взето, въпреки че Върховният съд на Аризона в началото на април постанови, че законът може да продължава да се прилага, предаде Би Би Си.

Решението за отмяната сега трябва да бъде подписано от губернаторката на Аризона - Кейти Хобс, която е избрана от Демократическата партия.

Ако отмяната бъде подписана, абортите в Аризона ще се регулират от закона от 2022 г., който забранява те да бъдат правени след 15-ата седмица от бременността, с изключение на случаите, когато се налага спешна медицинска помощ. 

Това обаче може да се промени през ноември, когато се очаква аризонците да гласуват по въпрос в бюлетината, който ще защитава достъпа до аборти до 24-ата седмица от бременността.

Правото на аборт се очертава като важен въпрос в предизборната кампания за президентския вот в САЩ. Аризона е един от ключовите щати, в който се решава финалния изход.

Нито изнасилването, нито кръвосмешението се смятат за достатъчно сериозни изключения от забраната за аборт според закона от 1864 г. Решението на местния Върховен съд за отменянето му предизвика ожесточени противоречия в страната.

Припомняме, че законът, който не беше прилаган в продължение на десетилетия, сега беше обявен за „приложим“, съгласно решението от 9 април от Върховния съд на Аризона.

Законът разпорежда наказателно преследване за „лице, което предоставя или прилага на бременна жена, или подтиква такава жена да приема каквото и да е лекарство, наркотик или субстанция, или използва какъвто и да е инструмент или друго средство с намерението да предизвика аборт на такава жена, освен ако това е необходимо за спасяване на живота ѝ“.

В решението си от 9 април Върховният съд на Аризона намекна, че лекарите могат да бъдат преследвани, макар че съдиите не казват това директно.