От протести на улиците до протести в социалните мрежи. Съединените щати са в шок след отмяната на почти 50-годишното конституционно право на жената да прекрати бременността си. Очаква се следващите дни щатът Тенеси да обяви абортите за незаконни, а после да ги последват и други.

Компании като „Амазон“, „Meта“ и „Уолт Дисни“ обявиха, че ще окажат финансова помощ на служители си, на които би им се наложило да отидат в друг щат за процедурата. Междувременно допитване показва, че повечето американци подкрепят правото на аборт.

Хиляди излязоха по улиците, недоволни от решението на съда.
 
В „Туитър“ стотици сравниха ситуацията с антиутопичния роман на Маргарет Атууд "Историята на прислужницата", който разказва за Америка без права за жените.

"Оказва се, че "1984" и "Историята на прислужницата" не са антиутопична литература. Те са пророчества".

Коментар направи и авторът на хоръри Стивън Кинг:

"Това е най-добрият Върховен съд, който деветнадесети век е произвел".

Отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" от Върховния съд, което гарантираше правото за отказ от бременност, оставя възможността на всеки щат да решава какво законодателство да наложи. В Южна Дакота например се активира забрана на аборт дори при изнасилване и кръвосмешение.
 
„Това, което бих казала, е, че това беше прекрасна новина в защита на живота, всеки живот е ценен“, заяви Кристи Ноем, губернатор на Южна Дакота.
 
Губернатори на щати от Демократическата партия започнаха да приемат допълнително законодателство, което да гарантира правото на аборт.