Върховният съд на Аризона взе решение да направи почти всички аборти незаконни, като върне близо 160-годишнен закон в действие. Забраната от 1864 г. дори предшества превръщането на Аризона в щат и предвижда абортът да се наказва с две до пет години затвор, освен в случаите, когато животът на майката е застрашен.

Решението може да доведе до затваряне на всички клиники в щата и да повлияе както на женското здравеопазване, така и на предстоящите избори. То е взето след месеци на юридически спорове за това дали законът отпреди създаването на щата може да бъде приложен след години на бездействие.

 Все още обаче не е ясно как ще се прилага законът.

Законът разпорежда наказателно преследване за „лице, което предоставя или прилага на бременна жена, или подтиква такава жена да приема каквото и да е лекарство, наркотик или субстанция, или  използва какъвто и да е инструмент или друго средство с намерението да предизвика аборт на такава жена, освен ако това е необходимо за спасяване на живота ѝ“.

В решението си от вторник, 9 март, Върховният съд на Аризона намекна, че лекарите могат да бъдат преследвани, макар че съдиите не казват това директно.

„Лекарите вече са уведомени, че всички аборти, с изключение на тези, които са необходими за спасяване на живота на жената, са незаконни", се казва в решението.

Съдиите отбелязват още, че за абортите, извършени след 15-ата седмица от бременността, могат да се прилагат допълнителни наказателни и регулаторни санкции.

Какви са реакциите?

Губернаторът на щата -  Кейти Хобс, издаде заповед миналата година, с която повери въпроса за прилагането на закона за абортите в ръцете на главния прокурор на щата - Крис Мейс. Тогава тя обеща, че аризонците няма да бъдат преследвани за извършването на аборт.  

Снимка: Reuters

Във вторник Мейс повтори обещанието си и нарече закона „драконовски“.

„Днешното решение за повторно въвеждане на закон от времето, когато Аризона не е била щат, бушувала е Гражданската война, а жените дори не са можели да гласуват, ще остане в историята като петно за нашия щат“, каза тя.

Думите ѝ бяха подкрепени от Белия дом и други водещи демократи, а дори и някои републиканци се противопоставиха на решението за връщането на закона.

Кари Лейк, която е близък съюзник на Доналд Тръмп и кандидат на републиканците от Аризона за Сената например също заяви, че е против решението. В началото на март обаче беше обявила аборта за „най-големия грях“ и похвали законите за ограничаване на репродуктивните права в други щати, ръководени от консерватори.

Въпреки това вчера призова губернатора Хобс и законодателния орган на щата да намерят „разумно решение“ на проблема.

Какво следва?

След взетото днес решение Аризона се превърна в щата с най-строгите закони за абортите от шестте, които вероятно ще имат решаваща роля при избирането на следващия президент.

Законът позволява лекари или други лица да бъдат преследвани за извършване на аборт във всеки случай освен ако животът на майката не е в опасност. Абортите няма да са разрешени в случаи на изнасилване или кръвосмешение. В щата Джорджия те са забранени след шестата седмица на бременността, докато Невада, Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания разрешават аборти до 20-ата седмица или по-късно.

Аризонците обаче не се предават и събират подписи за петиция, която вече има половин милион подписи. 

Крайният срок за подаване на подписите до държавния секретар на Аризона е на 3 юли. Прагът за внасяне на мярка в бюлетината е 383 923 подписа и въпреки че някои от тях обикновено се обезсилват в процеса на проверка, изглежда, че поправката е на път да бъде представена на избирателите тази есен.