По-малко от три седмици до междинните избори за Конгрес в Съединените щати. В опит да привлече повече гласоподаватели президентът Джо Байдън обеща закон, подкрепящ правото на аборт, ако демократите получат повече сенатори и запазят контрола над Камарата на представителите.

Президентът Джо Байдън направи най-голямото си предизборно обещание до този момент в надпреварата за Конгреса. Той се ангажира със закон, подкрепящ правото на аборт. Байдън заяви, че това ще бъде първия закон, който ще бъде внесен за гласуване в Конгреса, ако демократите запазят контрола върху Камарата на представителите след междинните избори през ноември.

През юни Върховният съд на САЩ отмени решение от 1973 г., с което се признаваше, че жените имат защитено от Конституцията право на аборт. Решението по делото "Роу срещу Уейд" на практика легализираше това право в цялата страна. Решението на Върховния съд предизвика промени в достъпа до грижи за репродуктивното здраве в различните щати на страната– сега в някои щати аборта е разрешен, в други е забранен.

Освен темата за абортите, на предстоящи вот решаващи за избора на американците ще е темата за рекордната инфлация, на високата за последните 40 години в страната.

Според проучване цитирано от „Ню Йорк Таймс“ 49% от анкетираните избиратели планират да гласуват за републиканец, който да ги представлява в Конгреса на 8 ноември, в сравнение с 45%, които планират да подкрепят демократ. Резултатът бележи подобрение за републиканците спрямо септември, когато демократите имаха лека преднина.Остават по-малко от 20 дни и всичко е възможно, включително и да се обърне този резултат.

Резултатите от междинните избори могат да се окажат решаващи и за това дали Байдън ще се кандидати за втори мандат. Той заяви, че ще обяви финалното си решение след изборите през ноември и в зависимост от това каква подкрепа ще получат демократите.