САЩ и Русия успяха да постигнат взаимно приемлив текст за химическите оръжия на Сирия. Проекторезолюцията ще бъде гласувана в Съвета за сигурност утре. Русия успя да се пребори в текста да отпадне клаузата за автоматично задействане на член 7 от Устава на ООН, който предвижда непосредствена военна намеса.

„Тя е напълно в духа на постигнатото в Женева споразумение между държавния секретар Джон Кери и външния министър Сергей Лавров. Резолюцията ще бъде силен и практичен подкрепа за унищожаването на химическите оръжия в Сирия”, заяви посланикът на Русия в ООН Витали Чуркин.

Документът ще даде големи правомощия на Организацията за забрана на химическото оръжие, която ще организира и контролира процеса по унищожаване на бойния арсенал. Резолюцията позволява евентуална военна намеса или налагане на санкции, но тези мерки няма да бъдат прилагани автоматично. Това може да стане едва ако Сирия не приложи споразумението за унищожаване на химическите си оръжия, а Съветът за сигурност гласува нова специална резолюция.

„Резолюцията е обвъзваща и задължаваща. За първи път Съветът за сигурност постановява, че употребата на химическо оръжие е запаха за международната сигурност и налага нови международни норми”, коментира посланикът на Великобритания в ООН Лайъл Грант.

В документа е заложена точна дата за начало на инспекциите на военните обекти. Те ще започнат във вторник и ще бъдат разследвани 7 случая на преполагаеми химически нападения.