Руският президент Владимир Путин призна за първи път присъствието на руската армия в Крим по време на референдума за присъединяването на полуострова към състава на Федерацията, който се състоя през март, предаде AFP.

По време на ежегодната „Пряка линия”, в която държавният глава отговаря на въпроси на руски граждани, Путин посочи: „Зад силите за самоотбрана в Крим естествено стояха нашите военни. Те се държаха много коректно. Трябваше да защитим хората”.

Същевременно държавният глава увери: „Русия никога не е планирала анексиране или военни действия в Крим, никога. Точно обратното, нашата позиция бе, че трябва да изграждаме нашите междудържавни отношения с Украйна с оглед на днешната геополитическа действителност. Ние обаче винаги сме мислили и надявали, че нашите хора, руснаците и рускоезичните граждани на Украйна ще живеят в комфортни за себе си условия и комфортна обстановка”.

На въпрос за евентуална териториална експанзия на Русия, свързана със САЩ, държавният глава отговори: "Продадохме Аляска веднъж, имаме достатъчно студена територия, не ни е нужна отново".

"Глупости. Няма руски военни в Източна Украйна"

И въпреки че призна за руско военно присъствие в Украйна преди месец, Путин отрече категорично военни на Федерацията да се намират в момента в източната част на страната, където от няколко дни тече „антитерористична операция” на Киев. Думите му дойдоха като очакван контрапункт на твърденията на Украйна и Запада, че Русия стои зад дестабилизацията кризата в страната и организира окупацията на институционални сгради в района.

„Всичко това са глупости. В Източна Украйна няма никакви руски подразделения, няма нито спецслужби, нито инструктори. Това са все мирни граждани. И най-доброто доказателство за това е, че хората свалиха маските си”, каза Путин.

Все пак той изрази надежда, че няма да му се наложи да се възползва от правото да изпрати войска в Украйна, дадено му от Съвета на Федерацията.

Русия-Украйна-Западът

По думите му не Русия, а властта в Киев води Украйна към катастрофа и извършва престъпление, изпращайки танкове и самолети срещу гражданското население.

Според него излизането от кризата в Украйна е възможно единствено чрез диалог между страните и без използване на сила. „На Изток говорят за федерализация, а в Киев – за децентрализация. А какво стои зад тези думи? Трябва да се седне на масата за преговори и да се разбере за какво става дума и да се намери решение”.

Конкретно за връзките между Русия и Украйна Путин изрази увереност, че в рамките на междудържавните отношения двете страни ще успеят да намерят взаимно разбиране: „Всички се намираме под влиянието на определени емоции, но ако се обичаме и уважаваме един друг, то трябва да намерим начин да се разберем един друг. Смятам, че в рамките на едно семейство е по-просто да се направи, отколкото в рамките на държавите. Но дори в рамките на междудържавните отношения, аз съм уверен, че ще намерим взаимно разбиране”.

Той обяви още, че Русия е готова още месец да чака Украйна да плати газовия си дълг и призовава Запада да се включи в процеса на уреждането му.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната