Светът трябва да сподели бремето на бежанците и на нуждаещите се от помощ хора по света. За това призова турският президент Реджеп Тайип Ердоган от трибуната на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси, която се провежда в Истанбул.

Ердоган подчерта, че към момента Турция приютява 2,7 млн. сирийци и е похарчила над 10 млрд. долара за тях. „Трябва колективно да си поделяме бремето на сирийските бежанци“, заяви турският президент.

Двудневната среща на върха е първа по рода си в историята на ООН. В нея участват държавни и правителствени ръководители от 60 страни, вкл. германският канцлер Ангела Меркел и българският министър-председател Бойко Борисов, зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и близо 6000 представители на хуманитарни и правозащитни организации от общо 120 държави.

Форумът се провежда при изключителни мерки за сигурност, като за охрана на събитието са ангажирани над 10 хил. служители на реда. Част от движението на градския транспорт е отклонено. Хеликоптери кръжат във въздуха над района.

Задача на срещата е да се обсъдят и развият стратегии и политики за осигуряване на хуманитарни помощи за над 130 млн. души по света, които се нуждаят от тях.

Снимка: EPA

„Целта ни през следващите пет години е да предоставим още 1 млрд. щатски долара на хората, които най-много се нуждаят от животоспасяваща помощ, като спестим разходи от административните дейности на донорите и хуманитарните организации“, посочи Кристалина Георгиева, която е и съпредседател на работната група на високо равнище на ООН за финансиране на хуманитарните помощи.

„Като се има предвид, че в света, в който живеем, 80% от хората са вярващи, трябва да се активизира ролята и участието на религиозните институции в хуманитарните дейности, а също и в борбата срещу тероризма“, коментира германският министър на икономическото сътрудничество Герд Мюлер.

Междувременно турската прокюрдска опозиция критикува ООН заради срещата и обвини Ердоган, че нарушава човешките права и разпалва „сектанско насилие в Сирия“, предаде ДПА.

В писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун от Демократичната партия на народите (ДПН) казват, че са „дълбоко загрижени, че възможността да бъде домакин на такава важна среща може да послужи на режима на Ердоган да прикрие грубите нарушения на човешките права и престъпленията, които той извършва“.

По-рано днес, в авторска статия за британския вестник „Гардиън“, Ердоган заяви, че другите страни да споделят бремето за решаване на въпроса за нелегалната миграция и за контрола ѝ Европа и Турция трябва да работят съвместно.

Сегашното състояние на международната система за хуманитарна помощ, на която разчитат почти 60 милиона души, предизвиква тревога, подчерта Ердоган.