Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова правителствата, бизнес лидерите, хуманитарните организации и дарителите да помогнат броят на прокудените от родните си места цивилни по света да намалее наполовина до 2030 г., предаде Ройтерс.

„Тук сме, за да очертаем различно бъдеще“, заяви Бан в речта си при откриването на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси, която се провежда в Истанбул.

Във форума участват държавни и правителствени ръководители от 60 страни, вкл. българският министър-председател Бойко Борисов, зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и близо 6000 представители на хуманитарни и правозащитни организации от общо 120 държави. Целта му е да се обсъдят и развият стратегии и политики за осигуряване на хуманитарни помощи за над 130 млн. души по света.

„Призовавам ви да съдействате за съкращаване наполовина на броя на вътрешно разселените лица до 2030 г. и да намерим по-дългосрочни решения за бежанците и разселените лица чрез по-равномерно поделяне на отговорностите“, каза Бан Ки-мун.