Доналд Тръмп заяви, че ако спечели президентските избори на 5 ноември, ще направи Илон Мъск ръководител на комисията за ефективност на правителството. Това стана ясно от негова реч от 5 септември в Ню Йорк, цитирана от Ройтерс.

Тръмп е обсъждал идеята за създаване на комисия за ефективност в продължение на седмици. В речта си в Ню Йорк той за първи път публично подкрепи идеята. Също така за първи път Тръмп каза, че Мъск се е съгласил да оглави органа.

Тръмп не даде подробности как ще функционира такава комисия, освен че обясни, че тя ще разработи план за премахване на „измамите и неправомерни плащания“ в рамките на шест месеца след сформирането си. 

„Ще създам правителствена комисия за ефективност, натоварена да извърши пълен финансов одит, както и такъв на федералното правителство, за да се изготвят драстични реформи. Трябва да го направим. Не можем да продължаваме така. И Илон, понеже не е особено зает, прие да оглави такава работна група“, заяви Доналд Тръмп.

В подкаст от 19 август Мъск коментира, че е разговарял с бившия президент за комисията и би участвал в нея.

„Очаквам с нетърпение да служа на Америка, ако се появи такава възможност. Не е необходимо никакво заплащане, никаква титла, никакво признание“, написа изпълнителният директор на „Телса“ в платформата „Х“ на 5 септември.

Политиците и преди са призовавали за създаването на отделни комисии за ефективност.

Републиканският президент Роналд Рейгън създава подобен орган по време на мандата си през 1981-1989 г., наречен Комисия „Грейс“.