Кмет на малка община в италианската провинция Верона реши да успокои туристите и жителите със смела постъпка.

Управникът на Бренцоне сул Гарда - Паоло Формаджони, изпи чаша вода директно от езерото Гарда, след сигнали за норовирус в популярната туристическа дестинация.

Според местните власти той вече е напълно изчистен, а рискът от нови стомашно-чревни заболявания е предотвратен. Кметът си наля чаша вода, изпи я и се обърна към хората с поздрава „Наздраве!“.

Формаджони говори пред италианските медии за „преувеличено всяване на страх“ и подчерта, че в Бренцоне сул Гарда не е имало инфекции. Новините по-рано предизвикаха безпокойство сред туристи и туроператори, коментира германското издание "Билд", позовавайки се на местните медии.

В община Тори дел Бенако, която се намира на източния бряг на най-голямото езеро в Италия, вече може да се пие вода от чешмата, посочват местните издания.

Кметът Стефано Никотра отмени съответната забрана, наложена от него в края на юни, заради заболяването на стотици местни жители и летовници.

Все още не е ясна точната причина за избухването на норовируса. Подозира се, че проливните дъждове са пренесли норовируса в питейната вода.

Италианските вестници спекулират, че канализационната система може да е била претоварена. Няма обаче официално потвърждение за това.

Градската администрация забрани използването на чешмяна вода и раздаваше безплатни бутилки с вода.

Според властите няколко анализа разкриват, че питейната вода в региона в момента не съдържа никакви следи от норовирус. Преди това повече от 300 души трябваше да бъдат лекувани в болница със симптоми като повръщане, гадене, коремни спазми и треска. Други посещаваха тоалетната отново и отново.

Силно заразният норовирус причинява внезапна, тежка диария с повръщане. Симптомите обикновено изчезват от половин ден до два дни.