Бившият министър-председател на Словения Аленка Братушек беше отхвърлена днес с голямо мнозинство от Европейския парламент като член на бъдещата Европейска комисия, предаде агенция Франс прес. Друго две спорни кандидатури - на Джонатан Хил и на Мигел Канете, обаче бяха одобрени.

Братушек, която беше предложена за заместник-председател на комисията на Жан-Клод Юнкер и еврокомисар за енергетиката, стана първият отхвърлен кандидат в резултат на неубедително представяне на препитването и на политически пазарлъци между десницата и европейските социалисти.

Либералната номинация беше отхвърлена с гласовете на 112 срещу 13 евродепутати и двама въздържали се.

В понеделник евродепутатите отхвърлиха номинацията на Тибор Наврачич (Унгария) за комисар за образованието, културата и гражданството, но приеха, че той би могъл да бъде член на Европейската комисия в друга роля.

 

За сметка на това други две спорни кандидатури от екипа на Юнкер бяха одобрени.

Европарламентът одобри испанския кандидат за ресора климат и енерегетика Мигел Канете, който беше в центъра на остра полемика по повод предполагаем конфликт на интереси заради връзките му с петролната индустрия. Той обаче излезе невредим благодарение на твърдата подкрепа на неговото политическо семейство ЕНП.

Номинацията му като комисар беше одобрена от 83 депутати срещу 42-ма "против" и трима "въздържали се". След това той беше одобрен да изпълнява функциите, поверени му от Жан-Клод Юнкер.

Утвърждаването на Канете предвещава одобрението, очаквано малко по-късно тази вечер, на френския кандидат, социалиста Пиер Московиси, предвиден за еврокомисар по икономическите въпроси, в баланс с одобряването на испанския консерватор.

С голямо мнозинство беше одобрен и британският консерватор Джонатан Хил. Той беше предложен от Юнкер за европейски комисар за финансовите и трябваше да се яви на повторно изслушване заради неубедителното си първо представяне пред ЕП.