Изграждането на Европейски енергиен съюз ще издигне политическата и икономическата интеграция в Европейския съюз на ново ниво. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за Енергийния съюз Марош Шевчович и комисаря по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, съобщиха от Президентството.

Държавният глава подчерта, че в областта на енергетиката ЕС трябва да говори с един глас както в рамките на Съюза, така и по отношение на външните си партньори.

Постигането на по-добра енергийна свързаност следва да бъде ключов приоритет в енергийната политика на ЕС и е задължително условие за повишаване на сигурността на доставките, посочи Плевнелиев.

„За съжаление през зимата на 2009 г. България разбра какво е да си зависим само от един доставчик на природен газ“, заяви още държавният глава и отбеляза уязвимостта на страната през изминалите десетилетия от високата цена на природния газ поради липсата на конкуренция и на алтернативни доставчици.

Според него енергийните ресурси не трябва да бъдат използвани като оръжие, а „като стока, която се търгува свободно на общия европейски пазар”. „В областта на енергетиката нашето оръжие е интеграцията”, допълни той.

Голямото предизвикателство пред европейските държави е да преосмислят следваните национални подходи за гарантиране на енергийната си сигурност и да търсят ефективно решение на регионално и европейско ниво, каза от своя страна Шевчович.

И според тримата енергийната ефективност е необходимо условие за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика. Според Канете държавите от ЕС трябва да се възползват по-ефективно от подкрепата на ЕК и да инвестират в повишаването на енергийната ефективност на своите икономики.