Еврокомисията подкрепи изграждането на българския газов хъб "Балкан". Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

За първи път толкова категорично най-висш представител на ЕК заявява подкрепа за страната ни изграждането на този хъб.

Мигел Ариас Канете определи България като лидер и като ключова държава на Балканите в реализирането на този проект. Подкрепа от страна на ЕК означава и съфинансиране.

Модернизирането на газовата инфраструктура у нас беше определено като най "силния коз"  в преговорите за подкрепата от ЕС за газовия хъб "Балкан" – само компресорната станция на Ихтиман е модернизирана за 34 млн. лв.

В същото време от кабинета на Владимир Путин съобщиха, че България е страната, през която очевидно ще минава газопровод по черноморското дъно от Русия към Гърция и оттам към Италия. България има сключен договор за доставка на газ и от Азербайджан.

Другият основен коз на страната ни се оказа и географското ѝ положение.

"България има изключително силен потенциал да се превърне в лидер във връзка със създаването на европейски газов хъб.Той ще даде възможност да бъдат ползвани всички ресурси на газ, включително и руски. Даваме необходимата подкрепа и работим заедно за създаване на интерконекторите с Гърция, Румъния и Сърбия", заяви европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

За миналата година България е спечелила 100 млн. евро от транзита на газ, въпреки че пренасяме газ от един основен доставчик – Русия, и имаме скромен собствен добив.

"Имаме 6 компресорни станции, 3 от тях са открити като нови и модернизирани – Ихтиман, Стара Загора и Странджа... до края на следващия месец и в Петрич ще се открие", заяви Жечо Станков,  зам.-министър на енергетиката.

Очаква се развитието на газовия хъб да се потвърди и по време на посещението на руския президент в Атина, както и на предстоящото посещение на Ципрас в София, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

При изграждането на всички конекторни връзки с балканските държави през територията на България ще минават десетки млрд. куб. м газ годишно.